Dette indlæg er gammelt og kan indeholde fejlagtig information.

Derfor bør du lufte ud – hver dag

Der er flere gode grunde til at lukke vinduet op og byde det friske forår inden for. Udluftning giver et godt indeklima og forebygger skimmelsvamp – og det tager kun fem minutter!

Hvis luften bliver for tung og forurenet af diverse partikler indendørs, kan det give træthed, hovedpine eller dårlig nattesøvn. Samtidig kan en høj luftfugtighed medføre skimmelsvamp, som både er dårligt for dit helbred og velvære – og for bygningen du bor i.
Derfor er det vigtigt at få luftet ud hver dag. Faktisk kan udluftning også bidrage til at mindske risikoen for at sprede smitte med COVID – eller anden virus, når du opholder dig indendørs.

Du kan med fordel lufte ud i 30 minutter fordelt på dagen, men de hurtige udluftninger er også ganske effektive. Her følger et par gode råd:

1. Luft ud hver dag

Det er vigtigt, at du lufter ud hver dag – minimum en gang og meget gerne to eller tre gange om dagen. Fem minutter ad gangen er nok, bare du sørger for at lave ordentlig gennemtræk.

2. Luft rigtigt ud
For at lufte ordentligt ud, skal der være gennemtræk. Det betyder, at du skal åbne vinduerne i hver ende af din bolig. Selv om det bliver ret så koldt i fem minutter, sørger gennemtrækket for, at der kommer ny, frisk luft ind, som erstatter den gamle.

3. Luft ekstra ud, når du laver mad
Det er særligt vigtigt at lufte ud, når du laver mad og har haft stearinlys tændt, da det afgiver mange partikler – luft derfor grundigt ud og husk også at fyre godt op under emhætten, mens du steger og braser.

4. Luk badeværelsesdøren
Du spreder den fugtige luft til resten af lejligheden, hvis du lader døren til badeværelset stå åben, efter du har været i bad. Luk i stedet for døren og tænd for udluftningen, så den kan tage den fugtige lugt.

5. Sluk for radiatoren
Medmindre din termostat er en af de nye og intelligente af slagsen, sluk for radiatoren, når du lufter ud. Ellers vil radiatoren registrere kulden og sende mere varme ud, og så ender du med at fyre for gråspurvene.

Om vinteren er det særligt vigtigt at du lufter ud. På grund af den høje luftfugtighed, der følger med den danske kulde, er der nemlig større risiko for at få fugtskader og skimmelsvamp i lejligheden, hvis du ikke lufter ud.

Kilder: Bolius, Samvirke, DTU og Indeklimaportalen

Heimstaden

Tilføj kommentar eller skriv et nyt indlæg

Dit navn og indlæg kan ses af alle. Din e-mail vises aldrig offentligt.