Til seneste kommentar
Dette indlæg er gammelt og kan indeholde fejlagtig information.

Hvorfor stiger el- og varmepriserne?

(udgivet 14. januar 2022 - opdateret 29. marts 2022)

En kombination af flere faktorer betyder, at energipriserne i Europa er steget markant det seneste år – herunder el- og gaspriserne (varme). De første prisstigninger, som begyndte i efteråret 2021 skyldes en kombination af økonomiske, politiske og vejrmæssige forhold.

Vandregningen har også for mange beboere fået et hak opad. Det skyldes i følge DANVA, at vi har forbrugt mere vand pr. person hjemme i forbindelse med Covid-restriktionerne.

Det kan du læse mere om i denne artikel: Corona-pandemien kan ses på vandregningen

Samtidig har både el- og varmeregningen fået yderligere et nøk opad efter den russiske invasion af Ukraine. Det kan mærkes på pengepungen særligt nu, hvor forsyningsselskaberne har sat a conto-betalingen op for at imødegå de stigende energipriser.

Har du naturgas?
Hos Heimstaden oplever vi - helt naturligt - at mange beboere skriver til os med spørgsmål omkring naturgas og risikoen for pludselig at stå uden varme. Samtidig er gasprisernes himmelflugt kommet hurtigt og til stor overraskelse for de fleste. Og det udfordrer måske budgettet i nogen familier.

Heimstaden overvåger løbende situationen - både i Danmark og Europa. De seneste tendenser foreskriver at:
  • Forsyningsselskaberne frygter ikke, at vi i Danmark løber tør for gas. 
  • Lukker Rusland for gassen, findes der store gaslagre rundt om i Europa, som kan forsyne os resten af foråret.
  • Alle selskaberne er i fuld gang med at købe gas til lager, så vi er rustet, når det igen bliver fyringstid til efteråret.  
  • Skulle der komme en situation, hvor der bliver mangel på gas, er det de store industrivirksomheder, som kommer til at slukke for gassen først. Der vil med andre ord være gas til husholdningerne i en lang periode; ikke mindst nu, hvor sommeren nærmer sig. 
  • Gaspriserne ser heldigvis ud til at være toppet for nu. Et flertal i Folketinget har besluttet, at nogle borgere kan ansøge om en økonomisk håndsrækning, hvis det er blevet svært at betale el- og varmeregning. Blandt andet i form af en skattefri varmecheck til dem, der er hårdest ramt af prisstigningerne på varme.
Heimstaden har som klimamål at afskaffe brugen af fossilbrændsel inden 2030. Den ulykkelige situation i Ukraine har sat yderligere fokus på denne omstilling. Vi er derfor i fuld gang med at afdække, hvordan vi kan skifte til anden opvarmningsform i de af Heimstadens ejendomme, der i dag opvarmes ved hjælp af naturgas.

Dette er dog noget som tager tid, da det også afhænger af forsyningsselskaber og hvilke fysiske rammer vi kan arbejde indenfor.

Uden for Heimstadens indflydelse
Selvom vi følger udviklingen nøje, og tager alle beboerhenvendelser alvorligt, gør vi opmærksom på, at Heimstaden ikke har indflydelse på el- og varmepriserne i de enkelte lejemål:
  • El aftales direkte mellem den enkelte lejer og forsyningsselskab 
  • Gas og fjernvarme er kommunalt / områdebestemt og heller ikke noget, vi kan påvirke.
  • Heimstaden har heller ikke noget at gøre med forsyningsselskabernes prissætning. Vi sætter kun a conto-betalingen op, hvis du som beboer anmoder os om det.
Heimstaden

Tilføj kommentar eller skriv et nyt indlæg

Dit navn og indlæg kan ses af alle. Din e-mail vises aldrig offentligt.